Overzicht van vrije dagen in 2024

794
0
Share:
Overzicht van vrije dagen in 2024

Hoop jij ook ieder jaar weer dat de feestdagen gunstig vallen voor jouw werkschema en dat je er een paar extra vrije dagen aan overhoudt? Dan ben je vast ook benieuwd hoe het jaar 2024 eruitziet qua feestdagen. Daarnaast is het natuurlijk ook prettig om op de hoogte te zijn van hoe de schoolvakanties vallen. Zeker als je kinderen hebt, maar ook als je veel collega’s hebt die kinderen hebben zodat je daar rekening mee kunt houden óf ze lekker te vroeg af kunt zijn. Om je een handje te helpen, geven we in dit artikel een overzicht van alle vrije dagen in 2024 en vertellen we hoe de schoolvakanties vallen.

Januari

Het nieuwe jaar begint natuurlijk op 1 januari met nieuwjaarsdag, wat een officiële vrije dag is. Deze valt in 2024 op een maandag, dus dat is meegenomen voor de mensen in loondienst. In sommige regio’s kan men op zaterdag 6 januari zingende kinderen aan de deur krijgen, want dan is het Driekoningen. De kerstvakantie voor scholen voor alle regio’s nog eindigt op zondag 7 januari.

Februari

Officiële feestdagen zijn er helaas niet terug te vinden in februari, hoewel Chinees Nieuwjaar voor ons 2024 op zaterdag 10 februari valt en het op woensdag 14 februari wel Valentijnsdag is. Ook begint in februari de eerste volledige schoolvakantie van 2024. Wat men in de regio Zuid veelal de carnavalsvakantie noemt, loopt van zaterdag 10 februari tot en met zondag 18 februari. Dan is het natuurlijk ook carnaval, dat plaatsvindt van zaterdag 10 februari tot en met dinsdag 13. De regio’s Noord en Midden krijgen een week later pas hun voorjaarsvakantie, namelijk van zaterdag 17 februari tot en met zondag 25 februari.

Maart

Voor moslims begint de Ramadan in 2024 op woensdag 11 maart. Aan het einde van maart begint het officiële feestdagenseizoen van 2024. Goede vrijdag valt in 2024 namelijk op de 29e en Eerste Paasdag op 31 maart.

April

Pasen wordt in 2024 verdeeld over twee maanden, want op maandag 1 april is het Tweede Paasdag. Op dinsdag 9 april vieren moslims het einde van de Ramadan met het Suikerfeest, dat tot de volgende avond duurt. Koningsdag, zoals altijd op 27 april valt in 2024 helaas op een zaterdag, en dat is dan ook meteen de aftrap van de meivakantie voor alle regio’s.

April 2024

Mei en juni

Waar Koningsdag de aftrap van de meivakantie is, is Bevrijdingsdag het einde daarvan. 5 mei valt namelijk op zondag in 2024, wat meteen de discussie beëindigd voor wie het nu wel en voor wie het nu niet een vrije dag is. Dit aangezien dit voor velen slechts één keer in de vijf jaar het geval is. Vier dagen later, op donderdag 9 mei, is het Hemelvaart. Sommige kinderen hebben nog meivakantie, aangezien scholen de mogelijkheid hebben om er een tweede week aan toe te voegen. Op zondag 12 mei is het weer eens Moederdag. Pinksteren valt ook nog in mei in 2024: op zondag 19 mei is het Eerste Pinksterdag en op maandag 20 mei is het Tweede Pinksterdag. In juni zijn er officiële feestdagen, maar op zondag 16 juni is het Vaderdag. Op dezelfde dag vieren moslims het Offerfeest.

Juli, augustus en september

In juli en augustus moeten we het helaas zonder officiële feestdagen stellen die een vrije dag opleveren. Maar dan is er natuurlijk wel de zomervakantie, de langste schoolvakantie van het jaar. Kinderen in de regio Zuid zijn daarbij het eerste aan de beurt: hun zomervakantie begint op zaterdag 6 juli vakantie en ze zijn vrij tot en met zondag 18 augustus. Daarna is de regio Midden de volgende die aan de beurt is, namelijk op zaterdag 13 juli en dan tot en met zondag 25 augustus. De regio Noord mag weer eens pas als laatste op zomervakantie. Voor hen begint de vakantie op zaterdag 20 juli en eindigt de zomervakantie op zondag 1 september. In september hebben we dan nog op dinsdag 17 september, de derde dinsdag van de maand, Prinsjesdag. Maar dat is helaas natuurlijk geen officiële feestdag waarop je vrij hebt.

Oktober en november

In oktober en november valt er qua feestdagen weinig te genieten. Wel hebben schoolgaande kinderen de herfstvakantie in het verschiet. De regio Zuid mag het eerst, namelijk vanaf zaterdag 19 oktober tot en met 27 oktober. De regio’s Midden en Noord zijn daarna aan de beurt. Daar krijgt de schoolgaande jeugd op zaterdag 26 oktober herfstvakantie, en duurt deze tot en met zondag 3 november. Midden in die week, op donderdag 31 oktober, is het Halloween en dus tijd voor kinderen om zich te verkleden en de deuren rond te gaan om snoep op te halen. In november zijn er naast het staartje van de herfstvakantie helaas geen schoolvakanties en officiële vrije feestdagen. Het is echter wel op maandag 11 november Sint Maarten. Dan beginnen ook meteen de voorbereidingen voor Carnaval 2025.

December

In december is het eindelijk tijd voor de traditionele feestdagen aan het einde van het jaar. Op donderdag 5 december komt Sinterklaas langs voor pakjesavond. Later in de maand, op zaterdag 21 december, begint voor alle regio’s de kerstvakantie. De kerstdagen en Oud en Nieuw vallen uiteraard in die vakantie. Eerste Kerstdag valt in 2024 op donderdag 25 december en Tweede Kerstdag op vrijdag 26 december. Dat is mooi voor veel mensen die in loondienst zijn, want dat betekent twee extra dagen vrij, tenzij ze natuurlijk op vrijdag sowieso al niet werken. Oudejaarsdag op 31 december valt op een dinsdag in 2024, wat betekent dat Nieuwjaarsdag op een woensdag valt en voor velen dus ook een extra vrije dag oplevert. De kerstvakantie eindigt voor alle schoolkinderen op zondag 5 januari 2024.

Dat is in vogelvlucht het kalenderjaar 2024 wat betreft feestdagen en schoolvakanties. Zet ze in de agenda en begin alvast met het plannen van je vakanties, want als je op tijd vrij vraagt maak je de beste kans! Aan alleen vrij met de feestdagen heb je immers niet genoeg om het jaar met succes door te komen.