Salarisadministratie: zelf doen of toch uitbesteden

447
0
Share:
Salarisadministratie: zelf doen of toch uitbesteden

Als je als ondernemer personeel in dienst hebt, dan ben je verplicht om een salarisadministratie bij te houden. Dat kun je zelf doen, maar je kunt het ook uitbesteden. Zie je op tegen het papierwerk dat erbij komt kijken, dan kan het een goed idee zijn om deze taken te laten uitvoeren door een administratiekantoor of accountantsbureau. We bespreken de voor- en nadelen van uitbesteden en zelf doen van je salarisadministratie.

Voordelen van uitbesteden

Natuurlijk brengt het uitbesteden van je salarisadministratie voordelen met zich mee. Het bespaart een hoop tijd voor je bedrijf die je kunt besteden aan andere zaken. Je hoeft niet met complexe salarisadministratie bezig te houden, en je hoeft ook niet zelf te investeren in praktische software omdat de partij waaraan je je salarisadministratie uitbesteedt waarschijnlijk zelf geavanceerde accountancy software gebruikt die aan alle klanten ten goede komt. Daar komt bij dat uitbesteden vaak niet zo duur is als het lijkt, deels omdat met de juiste software veel geautomatiseerd kan worden.

Nadelen van salarisadministratie uitbesteden

Er zitten ook wat nadelen aan het uitbesteden van je salarisadministratie. Om te beginnen raak je er zelf het overzicht kwijt en maak je je (voor iedere mutatie) afhankelijk van het administratie- of accountantsbureau. Je ontwikkelt zelf ook niet de kennis en expertise op het gebied van belasting en boekhouden die wel degelijk van pas komen. Ook heb je zelf geen grip op de kwaliteit, hoewel je er natuurlijk op moet kunnen vertrouwen dat de experts weten wat ze doen.

Voordelen van zelf doen

Je kunt natuurlijk ook je salarisadministratie zelf doen. Het is handig om daarvoor goede HR software aan te schaffen om het je zo makkelijk mogelijk te maken. Het voordeel van deze keuze, is dat je dan de gegevens in eigen beheer hebt en makkelijk zelf kleine aanpassingen kunt doorvoeren zonder hiervoor van een andere partij afhankelijk te zijn. Je kunt dan ook makkelijker overzicht houden over de verlof- en ziekteregistratie, waardoor je snel kunt zien of een werknemer nog recht heeft op verlof.

Voordelen van zelf doen

Nadelen van salarisadministratie zelf doen

Het nadeel van zelf je salarisadministratie doen, is dat je het onder de knie moet krijgen en dat kan even duren. Ook als je er speciale software voor hebt aangeschaft, hoewel die doorgaans wel zo gebruiksvriendelijk mogelijk gemaakt wordt dat je het wat sneller leert. Natuurlijk kost het zelf doen van de salarisadministratie tijd en tijd is geld in het bedrijfsleven, ook wanneer je er iemand voor in dienst neemt.

Er valt dus voor beide opties wat te zeggen. Bij een groot personeelsbestand kan uitbesteden praktischer zijn, maar je verliest daardoor ook wel grip. Gelukkig kun je met de juiste software zelf ook een heel eind komen.