Overzicht van vrije dagen in 2023

532
0
Share:
Overzicht van vrije dagen in 2023

Zijn jouw favoriete dagen in het jaar de dagen waarop je niet hoeft te werken? Dan kijk je vast reikhalzend uit naar feestdagen en andere vrije dagen. Ook als je wel plezier hebt in je werk, is een vrije dag op z’n tijd overigens niet verkeerd. Daarnaast is het handig om te weten wanneer de kinderen in 2023 vrij zijn van school. Daarom geven we in dit artikel een overzicht van alle vrije dagen in 2023 en de schoolvakanties, zodat je die alvast in de agenda kunt zetten.

Januari

Het nieuwe jaar trappen we natuurlijk zoals altijd traditioneel af met nieuwjaarsdag, een officiële vrije dag. Helaas valt deze in 2023 echter op zondag, waardoor maar weinigen er daadwerkelijk een dag vrij van het werk aan overhouden. Driekoningen valt in 2023 op vrijdag 6 januari en levert in sommige regio’s zingende kinderen aan de deur op die daar natuurlijk ook iets voor terugverwachten. De kerstvakantie voor scholen loopt voor alle regio’s nog door tot zondag 8 januari. Chinees Nieuwjaar valt in (ons) 2023 op woensdag 22 januari.

Februari en maart

Officiële vrije dagen zijn er helaas niet in februari en maart, hoewel het op dinsdag 14 februari wel Valentijnsdag is. Wel begint de eerste volledige schoolvakantie van 2023 in februari. Voor de regio zuid is dat de carnavalsvakantie die loopt van zaterdag 18 februari tot en met zondag 26 februari. Dat valt uiteraard samen met carnaval, dat plaatsvindt van zaterdag 18 februari tot en met dinsdag 21 februari in 2023. De regio’s Noord en Midden hebben pas een week later voorjaarsvakantie: van zaterdag 25 februari tot en met 5 maart. De Ramadan begint in 2023 op woensdag 22 maart.

April

Het vrijedagenseizoen van 2023 gaat pas echt van start in april, te beginnen met Pasen. Goede Vrijdag, wat overigens voor lang niet iedereen een vrije dag is, valt in 2023 op vrijdag 7 april. Eerste Paasdag valt daardoor op zondag 9 april en Tweede Paasdag op maandag 10 april. Later in de maand, zoals altijd op 27 april, is het Koningsdag. Die valt in 2023 op een donderdag. Ook begint voor alle regio’s de meivakantie eind april, namelijk van zaterdag 29 april tot en met zondag 7 mei. Scholen kunnen de meivakantie uitbreiden met een tweede week. Het Suikerfeest, dat het einde van de Ramadan betekent, begint op vrijdagavond 21 april en duurt tot de volgende avond.

April

Mei en juni

Naast een deel van de meivakantie, vallen in mei 2023 ook verschillende feestdagen. Om te beginnen met Bevrijdingsdag, zoals altijd op 5 mei, dat ditmaal op een vrijdag valt. Lang niet iedereen heeft dan echter een dag vrij van het werk: afhankelijk van de cao die van toepassing is dat slechts één keer in de vijf jaar en is daardoor pas in 2025 weer eens een vrije dag. Op zondag 14 mei is het Moederdag. Hemelvaart valt zoals altijd op donderdag, en dat is in 2023 donderdag 18 mei. Vlak voordat mei voorbij is, krijgen we dan ook nog Pinksteren. Eerste Pinksterdag valt in 2023 op zondag 28 mei en Tweede Pinksterdag op maandag 29 mei. Omdat Pinksteren in 2023 relatief vroeg valt, is er helaas geen officiële vrije dag in juni. Ook zijn er in juni geen schoolvakanties. Wel is het op zondag 18 juni Vaderdag. Voor moslims is het op woensdag 28 juni Offerfeest.

Juli, augustus en september

In juli en augustus zijn er helaas geen officiële feestdagen die een vrije dag opleveren. Maar is er natuurlijk wel de langste schoolvakantie van het jaar: de zomervakantie. Kinderen in de regio Midden profiteren daar het eerst van: zij krijgen op zaterdag 8 juli vakantie en zijn vrij tot en met zondag 20 augustus. Daarna is de regio Zuid aan de beurt, waar men op 15 juli vakantie krijgt en vrij is tot en met zondag 27 augustus. In die week vindt ook de Nijmeegse Vierdaagse plaats. Plaatselijk sluiten bedrijven en organisaties daarom op vrijdag 21 juli de deuren vanwege de intocht van de Vierdaagse. De regio Noord mag als laatste op zomervakantie. Voor hen begint die op zaterdag 22 juli en eindigt deze op zondag 3 september. Hoewel het geen vrije dag is, is het altijd goed om te weten dat Prinsjesdag in 2023 op dinsdag 19 september valt, want dat is de derde dinsdag van september.

Oktober en november

In oktober en november zet de droogte qua feestdagen door. Schoolgaande kinderen hebben echter wel de herfstvakantie in het verschiet. Voor de regio’s Midden en Zuid begint de herfstvakantie op zaterdag 14 oktober en eindigt de vakantie op zondag 22 oktober. De regio Noord is weer als laatste aan de beurt: daar krijgen de kinderen op zaterdag 21 oktober pas herfstvakantie, die duurt tot en met zondag 29 oktober. Twee dagen later, op dinsdag 31 oktober, is het Halloween en kunnen de kinderen de deuren rondgaan om snoep op te halen. November is een maand zonder schoolvakanties of officiële feestdagen, dus als je vrij wilt, moet je zelf een dag opnemen! Wel is het op zaterdag 11 november Sint Maarten. Tegelijkertijd beginnen de voorbereidingen voor Carnaval 2024.

December

In december is het eindelijk weer tijd voor kerst! Eerst komt op dinsdag 5 december Sinterklaas nog langs met zijn pakjes. Vervolgens begint op zaterdag 23 december voor alle drie de regio’s de kerstvakantie. Uiteraard vallen de feestdagen in die vakantie. Eerste kerstdag, zoals altijd op 25 december, valt in 2023 op maandag en Tweede kerstdag, zoals altijd op 26 december, valt dan dus op dinsdag. Dat is gunstig voor velen die in loondienst zijn, want dat betekent twee extra dagen vrij van het werk! Oudejaarsdag op 31 december valt in 2023 op een zondag. Ook dat is gunstig, want dat betekent dat Nieuwjaarsdag op maandag valt en dus ook een extra vrije dag oplevert! De kerstvakantie eindigt vervolgens op zondag 7 januari 2024.

Zo ziet het kalenderjaar 2023 er dus uit qua feestdagen en schoolvakanties. Met deze data in het achterhoofd kun je alvast beginnen met het plannen van vakanties en het vrij vragen van werk om die vakanties mogelijk te maken. De boog kan immers niet altijd gespannen staan!