Ongevallen op de werkvloer voorkomen? Zo doe je dat

201
0
Share:
Ongevallen op de werkvloer voorkomen? Zo doe je dat

Als ondernemer wil je ongelukken in je bedrijfspand natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Een bedrijfsongeval is vervelend voor de persoon in kwestie en voor jou als werkgever. Hoe minder ongelukken er op de werkvloer plaatsvinden, hoe minder verzuim je hebt en hoe hoger de productiviteit is. Het is daarom verstandig om genoeg aandacht te besteden aan de veiligheid op het werk. De beste tips om ongevallen op de werkvloer te voorkomen? Wij sommen ze hieronder voor je op.

Creëer een veilige werkomgeving

Een goede tip om bedrijfsongevallen te voorkomen, is om een veilige werkomgeving te creëren. Hoe veiliger het is in het pand, hoe kleiner de kans is dat er iets vervelends gebeurt. Een veilige werkomgeving creëren is op verschillende manieren mogelijk. Zorg voor ergonomische werkplekken, investeer in noodvoorzieningen en een beschermende uitrusting en stimuleer je werknemers om bij te dragen aan de veiligheid op de werkplek.

Train je personeel

Train je personeel

Een andere manier om het aantal bedrijfsongevallen te verminderen, is door je personeel te trainen. Het is van belang dat je medewerkers begrijpen waarom de veiligheid in je bedrijfspand zo belangrijk is en hoe ze moeten handelen bij noodsituaties. Door trainingen aan te bieden aan je medewerkers, zijn ze beter voorbereid op noodsituaties. Ze kunnen dan snel reageren en passende hulp bieden. Voor kwalitatieve veiligheidscursussen ben je bij Novanorm aan het juiste adres.

Zorg ervoor dat er meerdere BHV’ers in je onderneming zijn. Dit zijn bedrijfshulpverleners die getraind zijn om mensen in veiligheid te brengen in geval van nood. Zij spelen dan ook een grote rol in het verlenen van hulp bij bedrijfsongevallen. Het is verstandig om als ondernemer zelf een BHV cursus te volgen, maar je kunt deze ook aanbieden aan enkele medewerkers. Deze BHV online cursus is dan een aanrader.

Onderhoud het bedrijfspand goed

Nog een effectieve manier om ongelukken op de werkplek te voorkomen, is het goed onderhouden van het bedrijfspand. Zorg ervoor dat je regelmatig onderhoud uitvoert, om te zien of alles nog naar behoren functioneert. Zie je potentiële gevaren, los dit dan zo snel mogelijk op om de veiligheid op de werkplek te waarborgen. Het is ook belangrijk om het pand goed schoon te houden. Voorkom dat er spullen rondslingeren, want dan kan er een gevaarlijke situatie ontstaan.

Deze bovenstaande tips helpen je erbij om ongevallen op de werkvloer zo veel mogelijk te voorkomen. Blijf altijd werken aan een veilige werkomgeving. Hoe veiliger de werkplek is, hoe minder ongevallen en verzuim en hoe beter de productiviteit!