Zo zorg je voor een gezonde thuiswerkplek

377
0
Share:
Zo zorg je voor een gezonde thuiswerkplek

Thuiswerken heeft sinds coronatijd een flinke vlucht genomen. Velen van ons moesten toen noodgedwongen thuiswerken, en zo zijn we erachter gekomen dat dat eigenlijk best goed mogelijk is. Maar is het ook gezond? Aandacht voor gezond thuiswerken en een ergonomische thuiswerkplek is bepaald geen overbodige luxe als je van plan bent vele uren thuis achter een bureau te gaan besteden. Mogelijk zijn er bepaalde investeringen nodig zodat je een ergonomische werkplek thuis kunt inrichten. Ben je eigen baas, dan zijn dit je eigen zakelijke kosten. Ben je in loondienst, dan valt het onder de zorgplicht van je werkgever om er voor dat je ergonomisch kunt werken thuis.

Ergonomische bureaustoel

Ergonomisch thuiswerken begint bij een verstelbare bureaustoel die voldoende ondersteuning voor de rug biedt. Hier moet je vele uren achter elkaar op zitten, en daarom speelt je stoel een belangrijke rol in het voorkomen van lichamelijke klachten. Heb je een geschikte ergonomische bureaustoel gevonden voor jouw lichaamslengte? Dan is het zaak om deze zo in te stellen dat je de ideale werkhouding bereikt. Dat is als volgt: je moet met een rechte rug kunnen zitten en je voeten plat op de grond, waarbij je knieën ongeveer op een hoek van 90 graden moeten uitkomen. Zitten er armleuningen aan de stoel die je kunt verstellen, zet deze dan op dezelfde hoogte als het tafel- of bureaublad waaraan je werkt. Dat is, zoals je hieronder kunt lezen, idealiter afgestemd op de manier waarop je je bureaustoel ingesteld hebt.

Verstelbaar bureau

Het tweede onmisbare element om thuis ergonomisch werken mogelijk te maken, is het bureau. Wanneer je je bureaustoel op de ideale manier voor jouw lichaamslengte hebt ingesteld, kun je op basis daarvan bepalen hoe hoog het bureaublad moet staan voor jou om comfortabel te kunnen werken. Idealiter heb je een bureau waarvan het werkblad in hoogte verstelbaar is. Zo niet, probeer dan een tafel of bureau te vinden dat de juiste werkhoogte zo dicht mogelijk benaderd. Helemaal fijn om bij het thuiswerken ergonomie optimaal toe te passen, is een zit/sta-bureau. Daarvan is het werkblad dusdanig in hoogte verstelbaar dat je er zowel staand als zitten aan kunt werken. Als je dit afwisselt gedurende een werkdag, ontzie je je lichaam het best. Let wel op of eventuele kabel van apparatuur de wisseling in hoogte wel kunnen accommoderen.

Monitor op de juiste hoogte

Monitor op de juiste hoogte

Met je bureau en je bureaustoel op de juiste hoogte ben je nog niet klaar. Ook dan nog kun je in verkeerde houding werken waarmee je je lichaam geweld kunt aandoen. Een van de belangrijke ergonomisch thuiswerken tips is daarom dat ook het beeldscherm waar je tijdens het werken naar kijkt op de juiste hoogte moet staan. Dat houdt in dat de bovenrand van de monitor op ooghoogte moet staan en het scherm zelf op ongeveer een armlengte van je moet staan. Zo voorkom je dat je nek lange tijd gebogen houdt tijdens het werken. Moderne monitoren zijn meestal redelijk in hoogte verstelbaar, maar als dat niet toereikend is, kun je ook investeren in een monitorverhoger om wél de juiste hoogte te bereiken. Dat is een soort tafeltje waar je je beeldscherm op kunt zetten.

Laptop en ergonomie thuis

Bovenstaande is natuurlijk hartstikke leuk als je een computer met een losse monitor en een los toetsenbord hebt, maar wat als je met een laptop werkt? Hoe kun je er dan voor zorgen dat je in een gezonde houding kunt werken? Eén ding is duidelijk: het is met een laptop niet mogelijk om zowel het toetsenbord als het beeldscherm op de ideale hoogte te krijgen. Daar bestaan twee oplossing voor: je koopt een laptopsteun waar je je laptop zo in kunt zetten dat het beeldscherm op ongeveer de juiste hoogte uitkomt. Daarnaast gebruik je dan een extern toetsenbord zodat je wel in een gewone houding kunt typen. De andere optie is om een extern beeldscherm aan te sluiten op je laptop en deze als primaire beeldscherm te gebruiken. Je gebruikt dan wel gewoon het toetsenbord van je laptop, maar kijkt naar het externe beeldscherm dat je dan uiteraard op de juiste hoogte plaatst. Soms moet je voor thuiswerk ergonomie een beetje creatief zijn.

Verticale muis en polssteun voor toetsenbord

Dan zijn we nog steeds niet door onze gezond thuiswerken tips heen. We willen namelijk ook nog proberen RSI-klachten, oftewel een muisarm, proberen te voorkomen. De traditionele ‘platte’ computermuis werkt deze klachten helaas in de hand. Deze zorgt er namelijk voor dat je hand naar achteren gedrukt wordt, met als gevolg dat je pols in een onnatuurlijke positie komt en je arm gespannen is. Het ergonomische alternatief is een zogenaamde ‘verticale’ muis. Dat is een hoge muis die je een beetje zoals een blikje vasthoudt. Zo zet je minder spanning op je pols en neemt je arm een meer ontspannen houding aan. Het is even wennen, maar je arm dankt je ervoor. Verder is het prettig om bij je toetsenbord een polssteun toe te voegen aan de voorzijde. Dit is comfortabel voor de armen én het voorkomt ook dat je onbewust het toetsenbord naar achter duwt. Als dat gebeurt, neem je namelijk ongemerkt een gebogen houding aan.

Planten

Bij tips voor gezond thuiswerken hoort naast aandacht voor ergonomie ook aandacht voor het klimaat in de ruimte. Dat is noodzakelijk om het zo veel mogelijk het thuiswerken gezond te maken. Kantoorplanten kunnen daar een waardevolle rol in spelen. Niet alleen voegen deze toe aan de sfeer en uitstraling van je thuiswerkplek, maar ze zorgen ook voor een beter klimaat in de ruimte. Dat doen ze door de lucht te zuiveren en zuurstof te produceren. Verse zuurstof maakt dat je je beter kunt concentreren en word je productiever en een gezuiverde lucht zorgt voor een gezonder klimaat. Dat is bovendien geen overbodige luxe in een kantoorruimte, waar de hele dag elektrische apparaten aan staan die het klimaat negatief beïnvloeden.

Let als laatste ook nog op de verlichting in de ruimte. Er moet voldoende licht zijn om het aangenaam te maken voor je ogen. Dat ligt komt bij voorkeur van boven. Licht dat van achter je beeldscherm komt, zorgt voor tegenlicht en dat is erg vermoeiend voor je ogen. Licht van achter jou kan voor reflecties op het beeldscherm zorgen, waardoor je veel moeite moet doen om het af te lezen. Heb je last van daglicht dat door ramen binnenkomt? Zorg dan voor vitrage.