10 tips om effectief thuis te werken

475
0
Share:
10 tips om effectief thuis te werken

Hoewel de beweging daarvoor al in gang was gezet, heeft coronatijd ervoor gezorgd dat veel mensen de voordelen van thuiswerken zijn gaan inzien. Toch zitten er ook haken en ogen aan thuiswerken. Het kan moeilijker zijn om de concentratie vast te houden en je niet te laten afleiden door privézaken. Hoe maak je thuiswerken effectiever? We geven 10 tips voor effectief thuiswerken.

Richt een aparte werkplek in

De eerste van onze thuiswerken tips betreft de plek waar je gaat werken. Ervaring leert dat het geen goed idee is om je thuiswerkplek in een ruimte te plaatsen die voor ontspanning en vrije tijd bedoeld is. Niet alleen vormt dat een afleiding tijdens het werken, het zorgt er ook voor dat je de ruimte met werk gaat associëren, waardoor je er niet makkelijk meer kunt ontspannen. Zoek dus een andere ruimte waar je kunt gaan thuiswerken waar je deur achter je dicht kunt trekken als je klaar bent met werken.

Zorg voor een ergonomische werkplek

Natuurlijk hebben we ook tips voor gezond thuiswerken. Ergonomie is belangrijk bij iets wat je de hele dag moet volhouden. Niet alleen omdat je met een ergonomische werkplek lichamelijke klachten kunt voorkomen, maar ook omdat ongemak afleidt en ervoor zorgt dat je je minder goed kunt concentreren op je werk. Omdat je werkgever een zorgplicht heeft en moet zorgen dat jij een gezonden en veilige werkplek hebt, kun je samen zorgen voor alles wat je nodig hebt om ergonomisch te kunnen werken: een verstelbare bureaustoel, een bureau op de juiste hoogte, een monitor die op de juiste hoogte gezet kan worden en bijvoorbeeld een polssteun voor bij je toetsenbord. Google op ‘ergonomische werkplek’ voor meer thuiswerkplek tips.

Effectief plannen van je werkdag

Is thuiswerken effectief, vragen sceptici zich af. Productief thuis werken kan immers lastig zijn zonder een gefocuste werkomgeving om je heen. Daarom is het van belang om voor jezelf een planning voor je werkdag te maken. Aan een schema voor thuiswerken heb je houvast, omdat het ervoor zorgt dat je aan het werk blijft totdat je daadwerkelijk je taken hebt afgerond. Je bent daarvoor immers op jezelf aangewezen, omdat de sociale controle van een kantooromgeving die voor motivatie zorgt ontbreekt.

Reguliere werkuren aanhouden

Bij tips voor thuiswerken hoort het er ook bij om je te waarschuwen voor het loslaten van je reguliere werkuren. Dat is verleidelijk omdat thuiswerken meer flexibiliteit biedt en er veel afleiding in de privésfeer kan zijn. Maar uren die je overdag niet werkt, moet je ’s avonds, in het weekend of op een andere vrije dag inhalen. Zo verdwijnt een deel van de vaste vrije tijd die je nodig hebt om bij te denken. Probeer echt je reguliere werkuren aan te houden. Dit zorgt er ook voor dat je een gezond werkritme vasthoudt.

Vergeet je pauzes niet

Bij je reguliere werkschema aanhouden hoort ook het niet overslaan van je pauzes. Deze heb je nodig om bij te tanken en ook de rest van de dag je concentratie vast te kunnen houden. Het beste is om in je pauzes even naar buiten te gaan om wat frisse lucht te scheppen en wat beweging te krijgen. Je kunt dan even je hoofd leegmaken en weer fris verder met je werk. Dit zorgt er ook voor dat je in de praktijk productiever bent tijdens je werkuren.

Houd contact met collega’s

Geen lijst van tips om thuis te werken is compleet zonder het belang van contact met collega’s te benadrukken. Want dat is wat ontbreekt wanneer je gaat thuiswerken. Contact met collega’s zorgt voor sfeer en het sociale contact dat helpt om een lange werkdag door te komen. Het is belangrijk om dat niet geheel links te laten liggen bij het thuiswerken. Blijf contact houden met je collega’s. Organiseer bijvoorbeeld een online koffiemoment waarbij het niet (alleen) over het werk hoeft te gaan.

Online agenda bijhouden

Contact met collega’s moet vaak natuurlijk ook wél functioneel zijn, omdat er zaken afgestemd moeten worden. Het is alleen niet prettig als je te pas en te onpas gebeld wordt, want dat komt de concentratie bij het thuiswerken niet ten goede. Houd daarom een online agenda bij die je collega’s kunnen inzien. Zo kunnen ze niet alleen zien wanneer jij wel en niet gebeld wilt worden, maar ook waar je mee bezig bent. Dat kan sommige vragen al overbodig maken.

Vergeet je pauzes niet

Maak je omgeving duidelijk dat je aan het werk bent

Een van onze tips voor concentratie bij het thuiswerken is duidelijk maken aan je omgeving dat het feit dat je thuiswerkt niet betekent dat je vrij bent. Je bent gewoon aan het werk. Je kunt dus niet uitgebreid bellen of afspreken. Mensen kunnen niet zomaar op de stoep staan. Het is aan jou om die discipline vast te houden. Maar als je duidelijk maakt dat jij het thuiswerken serieus neemt en de poot stijf houdt, kunnen anderen niet anders dan zich daar uiteindelijk bij neerleggen.

Accepteer het geluid van de kinderen

Kinderen en thuiswerken is een lastige combinatie. Hun schooldag is vaak korter dan jouw werkdag, waardoor ze al thuis zijn als jij nog moet werken. Dat kan betekenen dat je met andere achtergrondgeluiden te maken krijgt dan je gewend bent van de werkvloer. Je kunt ze immers niet dwingen om helemaal géén geluid te maken. Ook tijdens calls met collega’s of klanten kan dit aan de orde zijn. In plaats van te stressen over het geluid dat de kinderen maken, kun je ook gewoon meteen aan je gesprekspartner duidelijk maken dat je thuiswerkt en dat de kinderen thuis zijn. Velen zullen het herkennen en het je niet kwalijk nemen.

Noise cancelling koptelefoon

Thuiswerken en kinderen die thuis zijn wil natuurlijk niet zeggen dat je de hele dag maar aan herrie blootgesteld moet zijn. Dat wil niet zeggen dat jij de kinderen tot stilte moet dwingen, maar wel dat je voorzorgsmaatregelen kunt treffen om je te af te sluiten van storend achtergrondgeluid. Daarom is een van onze tips en tricks voor thuiswerken om te investeren in een noise cancelling koptelefoon. Deze heeft een microfoon die het omgevingsgeluid analyseert en een tegengeluid produceert, waardoor het lawaai voor jouw oren wordt weggefilterd. Met de koptelefoon kun je heldere telefoon- en videogesprekken voeren of lekker naar muziek luisteren tijdens het werken.

Dat waren onze tips bij thuiswerken en tips voor een thuiswerkplek. Hopelijk kun je op deze manier gezond en effectief thuiswerken. Als je daar je draai in vindt, profiteer je namelijk van meer vrije tijd, omdat je niet hoeft te forensen naar je werk.