Wat zijn de richtlijnen voor een thuiswerkplek?

410
0
Share:
Wat zijn de richtlijnen voor een thuiswerkplek?

Voor werkplekken bestaan arbo regels. De werkgever is verplicht om erin te voorzien dat werknemers kunnen werken op een werkplek die aan die regels voldoet. Dat is onderdeel van de zorgplicht van de werkgever. Deze regels zijn er om negatieve gezondheidseffecten van het lang werken op dezelfde plek in de dezelfde positie zo veel mogelijk te beperken. Maar hoe zit het thuiswerken? Zijn er ook arbo regels voor een thuiswerkplek? Omdat dit moeilijk te controleren is voor de werkgever, gaat het dit in geval vooral om richtlijnen voor een thuiswerkplek. We delen de belangrijkste punten uit deze checklist voor een thuiswerkplek naar arbo standaarden in dit artikel.

Voldoende verlichting

Hoewel je met een beeldscherm werkt dat zelf natuurlijk licht geeft, is het van belang dat er ook voldoende verlichting boven je werkplek is. Zo hoeven je ogen minder hard te werken en kun je langer blijven focussen. De nadruk ligt hier ook op boven je werkplek: licht achter je scherm zorgt voor vervelend tegenlicht en licht dat direct op je beeldscherm schijnt zorgt voor reflecties die het aflezen van het scherm lastig er vermoeiend maken. Ook je ramen spelen een rol bij de juiste verlichting. Ga bij voorkeur op een plek zitten met het raam aan de zijkant of achter je om tegenlicht te voorkomen en sluit de gordijnen (deels) om lichtreflecties te voorkomen.

Handsfree bellen

Wellicht een onverwacht punt op deze thuiswerkplek checklist: als je veel moet bellen tijdens het werken, zorg er dan voor dat je dit handsfree doet. Anders moet je lang in een geforceerde positie zitten, wat voor klachten kan zorgen. Gebruik dus de speakerfunctie van je smartphone bij het bellen. Een alternatief is om te zorgen voor oortjes of een koptelefoon met microfoon. Wellicht kan je werkgever daar wat in betekenen.

Niet typen met gestrekte armen

Ook op de checklist voor de werkplek thuis: voorkom dat je moet typen met gestrekte armen tijdens het werken, want dit zorgt voor een verhoogde spanning in de arm-, schouder- en nekspieren. Maak de afstand naar je toetsenbord dus niet te groot. Zorg dat je armen op de tafel kunnen rusten en gebruik eventueel een polssteun om voor je toetsenbord te zetten, zodat je armen comfortabel kunnen steunen. Het fijnst is als je die polssteun aan je toetsenbord kunt bevestigen, zodat hij niet gaat schuiven.

Regelmatig bewegen

Regelmatig bewegen

Het is niet goed om lang achter elkaar te zitten. Daarom is het verstandig om ieder half uur even op te staan en wat te bewegen. Wellicht kun je ook wat rondlopen als je aan het bellen bent. Idealiter pauzeer je in ieder geval ieder uur vijf minuten en zorg je in die vijf minuten voor lichaamsbeweging. Dat kan natuurlijk ook gewoon zijn om koffie te halen of om naar het toilet te gaan als je een extra reden zoekt om even op te staan.

Monitor op de juiste hoogte en afstand

Een zeer belangrijk punt op de checklist van arbo regels voor de inrichting van een thuiswerkplek, is dat je ervoor moet zorgen dat je monitor op de juiste hoogte en afstand staat. Dat wil zeggen dat de bovenrand van de monitor op ooghoogte moet staan en het scherm op ongeveer een armlengte afstand van je staat. Met een laptop kan dit een probleem zijn. In dat geval is het aan te raden om deze bijvoorbeeld op een stapel boeken te zetten en er los toetsenbord bij te gebruiken.

Verstelbare bureaustoel

Een goede, verstelbare bureaustoel is onmisbaar als je de hele dag op dezelfde plek wilt kunnen blijven werken zonder lichamelijke klachten te ontwikkelen. Het is van belang dat de hoogte waarop je de stoel instelt goed afgestemd is op de hoogte van het tafelblad waar je aan werkt. Zet de armsteunen, mits aanwezig, op dezelfde hoogte als het tafelblad. De hoogte van de zetel moet zo zijn dat je knieën in een hoek van 90 graden kunnen staan met je voeten plat op de grond.

Voldoende diep werkblad

De richtlijnen zeg ook wat over het bureaublad of tafelblad dat je gebruikt om aan te werken. Deze moet voldoende diep en breed zijn. Dat wil zeggen dat je werkblad bij voorkeur minimaal 80 centimeter diep en 120 centimeter breed is. Niet alleen biedt dit je de ruimte om voldoende afstand tot je beeldscherm aan te houden en je arme te kunnen laten rusten op het tafelblad, maar het zorgt er ook voor dat je voldoende beenruimte hebt.

Nek- en schouderspieren ontspannen bij laptopgebruik

Gebruik je een laptop zonder apart toetsenbord? Dan word je vaak onbewust in een gespannen houding gedwongen. Als je deze te lang aanhoudt, kun je klachten aan je schouders en nek ontwikkelen. Daarom is het in deze situatie van belang om er alert op te zijn dat je je schouder- en nekspieren ontspannen houdt en regelmatig even extra beweegt, zodat de spieren in de nek en schouders goed doorbloed blijven.

Meer dan twee uur per dag achter de computer

De volgende richtlijn is een taaie die in de praktijk wellicht niet altijd zo makkelijk waar te maken is. Als medewerkers meer dan twee uur per dag achter de computer werken, dan wordt aangeraden om een los beeldscherm, muis en toetsenbord te gebruiken. Dat wil dus zeggen dat werken op enkel een laptop voor meer dan twee uur per dag eigenlijk niet conform de richtlijn is. Wel zegt de richtlijn dat een alternatief is om bij de laptop gebruik te maken van een los toetsenbord, een losse muis en een laptop standaard. Zo kun je toch nog de juiste werkhouding benaderen.

Het is in je eigen belang om bovenstaande richtlijnen te volgen, omdat jij degene bent die met lichamelijke klachten komt te zitten als je dat niet doet. Waar nodig kun je een beroep doen op je werkgever (mits aanwezig) om dit te faciliteren, bijvoorbeeld door te voorzien in een goede ergonomische bureaustoel. Aangezien de werkgever een zorgplicht heeft, heeft hij er namelijk ook voor te zorgen dat hij zich inspant voor een gezonde thuiswerkplek voor medewerkers die thuiswerken.