Docking station aansluiten op laptop: 5 tips

469
0
Share:
Docking station aansluiten op laptop: 5 tips

Laptops zijn natuurlijk bijzonder praktisch omdat ze flexibiliteit bieden. Je neemt een laptop gemakkelijk mee om er ergens anders mee te werken. Alles wat je in de basis nodig hebt, zit in de laptop: een beeldscherm, een toetsenbord en een functie om de cursor mee te bedienen. Maar als je met je laptop langere tijd op dezelfde plek werkt, kun je merken dat het niet zo comfortabel werkt als een desktop pc met randapparatuur. Een docking station aansluiten op je laptop biedt daarbij uitkomst. Niet alleen kun je je laptop opladen via een docking station, ook krijg je zo extra mogelijkheden om randapparatuur aan te sluiten. Op die manier kun je 1 of 2 schermen aansluiten op het docking station om toch op een groter beeldscherm op ooghoogte te kunnen werken én je kunt een toetsenbord aansluiten op je laptop. We geven vijf tips voor het aansluiten van een docking station op een laptop.

Het juiste docking station kopen

Je laptop aansluiten op een docking station begint met de keuze voor het juiste docking station. Ten eerste is het belangrijk dat het docking station de aansluitingen bevat die jij nodig hebt. Let dus goed op welke mogelijkheden het docking station biedt om bijvoorbeeld een tweede scherm aan te sluiten. Daarnaast is het zo dat lang niet ieder docking station geschikt is voor iedere laptop. Niet alleen de maat van de laptop speelt daarbij een rol, ook het merk en het specifieke ontwerp. Het is voor de hand liggend dat computerproducenten een docking station aanbieden voor hun eigen laptops. Je kunt daarom het beste een HP docking station aansluiten op een HP laptop en een ThinkPad docking station aansluiten op een ThinkPad voor optimale functionaliteit.

Laptop op docking station plaatsen en op de stroom aansluiten

Heb je het juiste docking station aangeschaft? Dan wil je hem natuurlijk in gebruik gaan nemen. Schuif daarvoor de laptop op het docking station. Bij horizontale docking stations werkt dit vaak met een kliksysteem waarbij je een knop op het docking station moet indrukken om beide apparaten met elkaar te verbinden. Bij verticale docking stations is het vaak een zaak van je laptop in de stand plaatsen en beide apparaten met behulp van een usb-kabel met elkaar verbinden. Een docking station vervangt de oplader van je laptop. In plaats van je laptop, heeft je docking station nu stroom nodig. Daarom moet je niet vergeten om het docking station aan te sluiten op een stopcontact, anders zal het niet herkend worden en niet werken. Veel docking stations hebben gelukkig een klein lampje dat aangeeft of het apparaat stroom ontvangt of niet. Als je docking station stroom ontvangt en goed aangesloten is op je laptop, gaat je laptop waarschijnlijk zelf het stuurprogramma opzoeken en installeren. Zo niet, ga dan naar de website van de fabrikant van het docking station om de drivers te downloaden. Zonder stuurprogramma zal het docking station immers niet functioneren.

Randapparatuur aansluiten

Randapparatuur aansluiten

Als de koppeling tussen je laptop en het docking station gemaakt is, kun je gebruik gaan maken van de aansluitingen voor randapparatuur op het docking station. Dit is niet ingewikkelder dan apparatuur aansluiten op de laptop zelf. Je hoeft enkel een muis of toetsenbord in een usb-poort op het docking station te pluggen en automatisch het stuurprogramma te laten installeren om het toetsenbord of muis meteen te kunnen gebruiken. Doe je dit niet, dan blijven het toetsenbord en het touchpad van de laptop in functie. Sluit je een printer die al geïnstalleerd is met een kabel aan het docking station, dan zal de verbinding ook meteen werken. Is de printer nog niet geïnstalleerd, dan moet je dit na het aansluiten nog doen. Ook een ethernetkabel voor internet kan op het docking station aangesloten worden. Vaak herkent de laptop dan vanzelf de internetverbinding. In de alinea hieronder gaan we verder in op het aansluiten van beeldschermen.

Twee beeldschermen aansluiten

Wil je twee externe beeldschermen via een docking station op je laptop aansluiten, zodat je met twee schermen kunt werken op dezelfde, meer ergonomisch verantwoorde hoogte waarbij je je nek niet hoef te buigen? Dan heb je een docking station met 2 hdmi aansluitingen nodig en natuurlijk twee monitors. Bij voorkeur hebben beide monitoren een hdmi aansluiting, anders is een koppelstuk nodig. Als je beide beeldschermen aangesloten hebt op het docking station, ga je naar de instellingen van het besturingssysteem van je laptop en zoek je daar naar de instellingen voor schermen. Hier moeten de schermen gedetecteerd worden. Vervolgens is het zaak dat een van de schermen de bureaubladweergave van je laptopbeeldscherm dupliceert en het tweede scherm ingesteld wordt op het verlengen van het scherm. Zo kun je op het tweede beeldscherm iets anders weergeven dan op het eerste beeldscherm.

Kabels samen binden

Een docking station nodigt natuurlijk uit tot het aansluiten van allerlei apparaten, daar is het immers ook voor bedoeld. Het gevolg daarvan kan echter zijn dat je met een wirwar van kabels achter je docking station te maken krijgt. In het geval van apparaten die eigenlijk permanent ingeplugd zitten, kan het fijn zijn om de kabels samen te binden om de wirwar te voorkomen en het er wat opgeruimder uit te laten zien. Hiervoor kun je gebruikmaken van kabelbinders, of eventueel van duct tape. Laat kabels van apparaten die je nog wel eens loskoppelt van het docking station hierbij buiten beschouwing, anders wordt het iedereen een ingewikkelde opgave om het apparaat te ontkoppelen en te verplaatsen. Probeer bij het samenbinden van kabels geen kabels geforceerd te buigen, want dit kan draadbreuk opleveren, wat leidt tot een falende verbinding.

Veel docking stations zijn donker van kleur en trekken daardoor én door de aanwezigheid van elektriciteit stof aan. Je wilt voorkomen dat dit in de aansluitingen van het docking station komt, omdat deze daardoor slechter kunnen gaan functioneren. Daarom is het nodig om het docking station zo veel mogelijk stofvrij te houden. Gebruik daarbij geen vloeibare reinigingsmiddelen. Zeker niet als er stroom op staat, want zo kun je elektrische kortsluiting veroorzaken.