Zo kun je werken met 2 beeldschermen

713
0
Share:
Zo kun je werken met 2 beeldschermen

Of je nu wilt thuiswerken met 2 beeldschermen of op de zaak wilt werken met 2 beeldschermen, het is wel handig als je weet hoe je dat voor elkaar kunt krijgen. Voor lang niet iedereen is het evident dat je weet hoe je de aansluiting moet maken en wat je op je computer moet doen om het werken met een tweede scherm voor elkaar te krijgen. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe met twee schermen werken mogelijk gemaakt kan worden op verschillende soorten computers en besturingssystemen. Ook gaan we in op het ergonomische aspect van met werken met 2 beeldschermen naast elkaar, wat natuurlijk ook belangrijk is om in overweging te nemen om lichamelijke klachten te voorkomen.

Op een desktop computer met 2 schermen werken

Met twee beeldschermen werken op een desktop computer kan enkel als het moederbord werken met twee schermen ondersteunt. Dat betekent dat er twee aansluitingen voor een monitor te vinden moeten zijn naast elkaar aan de achterkant van de pc. Kijk naar wat voor uitgang de pc heeft voor monitoren en welke ingang de monitoren hebben. Idealiter is dit hetzelfde type (VGA, DVI, HDMI, DisplayPort of USB-C) voor de beste verbinding. Maar het is ook mogelijk om een ‘overloopstuk’ aan te schaffen die het gebruik van verschillende typen aansluiting mogelijk maakt. Wel moet je dan maar hopen dat de verbinding ook daadwerkelijk werkt. Als je een nieuwe monitor moet aanschaffen, doe je er verstandig aan om ervoor te zorgen dat deze eenzelfde type aansluiting heeft als de pc.

Op een laptop werken met 2 schermen

Een laptop heeft natuurlijk van zichzelf al een scherm. Daarnaast zit er altijd een aansluiting op voor een extra beeldscherm. Bij moderne laptops is dat doorgaans een HDMI-aansluiting, maar je er zijn ook laptops met een andere aansluiting. Hiervoor geldt dezelfde uitleg als bij een desktop computer: kies het liefst voor een laptop en beeldscherm met hetzelfde type aansluiting, anders is een overloopstuk mogelijk. Twee externe beeldschermen aansluiten op een laptop is doorgaans niet mogelijk.

Werken met 2 schermen in Windows 10

Wil je met 2 schermen werken in Windows 10? Dan moet je na het aansluiten van de tweede monitor werken met 2 schermen instellen in de configuratie van Windows. Klik hiervoor op Start, en ga naar Instellingen. Druk vervolgens op Systeem en ga naar tabblad Beeldscherm. Als het goed is, herkent de computer de tweede monitor automatisch en geeft Windows hier je bureaublad weer. Is dat niet het geval, druk dan op de knop Detecteren en wacht tot de monitor gevonden wordt. Vervolgens kun je in de sectie Meerdere beeldschermen instellen hoe je bureaublad op de twee schermen wordt weergegeven. Kies voor het verlengen van je scherm en niet voor dupliceren. Nu is het tweede beeldscherm een verlengstuk voor het andere schermen en kun je werken met twee beeldschermen in Windows 10.

Werken met 2 beeldschermen

Op een Chromebook met 2 schermen werken

Wil je werken met twee beeldschermen instellen op een Chromebook? Sluit het externe beeldscherm dan aan op een van de uitgangen voor externe beeldschermen. Dat kan een full-size HDMI-poort zijn, maar ook een kleinere micro-HDMI-poort, een mini DisplayPort-poort of een VGA-poort zijn. Klik daarna op je Chromebook op het statusgedeelte in de rechterbenedenhoek van het scherm. Selecteer daar het externe scherm. Je kunt kiezen voor een gespiegeld weergaven of voor ‘Uitgebreid bureaublad’. Kies die laatste optie voor het verlengen van je bureaublad naar het tweede scherm.

Op een Apple werken met twee beeldschermen

Wil je op een Mac van Apple een tweede beeldscherm aansluiten, of op een MacBook een externe monitor aansluiten? Zoek naar de relevantie aansluiting op het apparaat en verbind de apparaten met elkaar. Vervolgens kun je op de computer zelf werken met 2 beeldschermen instellen. Klik op Apple-menu (het appelsymbooltje) en ga naar Systeemvoorkeuren. Klik daar op Beeldschermen. Als het beeldscherm hier niet gedetecteerd wordt, klik je op Zoek beeldschermen om alsnog het beeldscherm te detecteren. Mogelijk moet je op de Option-toets drukken voordat de knop Zoek beeldschermen weergegeven wordt. Klik vervolgens op Beeldscherminstellingen. Druk vervolgens op de naam van het beeldscherm dat je wilt gebruiken om je bureaublad uit te breiden en kies uit het venstermenu Breid scherm uit. Nu kun je werken met 2 monitoren.

Ergonomie bij met 2 beeldschermen werken

Als je wilt werken met 2 schermen naast elkaar, is het van belang dat je ook aandacht besteedt aan ergonomie om lichamelijke klachten te voorkomen. Ten eerste is het van belang dat de bovenrand van beide beeldschermen op ooghoogte staan, zodat je je nek zo min mogelijk belast. Daarnaast is een kijkafstand van meer dan 80 centimeter of een armlengte nodig om het voor je ogen zo prettig mogelijk te maken. Voorkom daarnaast tegenlicht van achter de beeldschermen en reflecties en lichtval op de schermen die het aflezen van scherm lastig en vermoeid kunnen maken. Omdat je bij het gebruiken van twee beeldschermen met grote regelmaat de aandacht verplaatst tussen de schermen, leidt deze manier van werken tot meer nekrotatie en spierbelasting in de nek en schouders. Als er één scherm is dat je veruit het meest gebruikt, kun je deze het beste recht voor je plaatsen en de andere links ernaast op een hoek die ervoor zorgt dat de kijkafstand hetzelfde is voor beide schermen. Plaats de beeldschermen op een hoek van 15 graden met de ‘samenkomst’ van de schermen recht voor je als je meer dan een derde van de tijd naar het tweede scherm kijkt.

Krijg je het tweede beeldscherm niet aan het werk omdat je computer of laptop het scherm niet detecteert? Dan kan het zijn dat de verbinding niet werkt omdat je een adapter gebruikt hebt die niet werkt. Zet voor de zekerheid het scherm een keer uit en weer aan om te kijken of deze wel werkt (er wordt dan weergeven dat er geen input is). Het is ook mogelijk dat de uitgang op je computer of laptop niet goed werkt. Raadpleeg een expert om je te helpen om de oorzaak van het probleem vast te stellen en op te lossen.