Welk type glas voor mijn roldeur?

420
0
Share:
Welk type glas voor mijn roldeur

Een roldeur met glas geeft je pand of woning een mooie, moderne aanblik, terwijl er volop natuurlijk licht binnen stroomt. Of je nu kiest voor een volledig glazen deur of een deur met enkele vensters, je hebt de keuze uit een aantal mogelijkheden voor glas. Welke is voor jou het beste?

Polycarbonaat, acrylaat of glas?

In de basis zijn er drie soorten beglazing die het meest worden gebruikt voor roldeuren. Polycarbonaat, acrylaat en glas. Afhankelijk van de grootte van de deur en de manier waarop je je deur gaat gebruiken, is er voor elk type deur een andere oplossing.

  • Acrylaat

De meest gebruikte optie voor roldeuren is acrylaat. Dit is een kunststof glassoort dat ook wel bekend staat als plexiglas. Acrylaat is lichter en sterker dan glas in dezelfde dikte, waardoor het minder snel breekt. Acrylaat is minder geschikt voor hele hoge temperaturen, dit is waarom dit materiaal bijvoorbeeld niet in auto’s gebruikt wordt.

  • Polycarbonaat

Polycarbonaat is net als acrylaat licht en relatief sterk. Het is ook echter buigbaar en hierdoor is het slagvaster. Dat maakt je deuren inbraak- en vandalismebestendiger. Dit materiaal is tevens extreem weersbestendig, het kan temperaturen van -30 tot -120 graden Celsius aan. Nadeel van dit materiaal is dat het minder krasbestendig is en kan verkleuren in de zon. Polycarbonaat kan bovendien ook nog als “kanaalplaat” worden uitgevoerd. Dit zijn dubbelwandige platen die niet doorzichtig, maar wel lichtdoorlatend zijn.

  • Glas

Glas is een minder gebruikte optie voor roldeuren. Het is relatief zwaar en breekt snel. Om die reden wordt, als er al glas gebruikt wordt, eigenlijk alleen veiligheidsglas gebruikt in een roldeur. De belangrijkste reden voor het gebruik van glas is de krasbestendigheid en het strakke uiterlijk. Glas buigt niet en zorgt voor een strakkere uitstraling. Bij een kleinere roldeur is het in sommige gevallen wel een optie.

Als isolatie een issue is bij je roldeur

Als je een geïsoleerde roldeur met glas wilt, kun je het beste kiezen voor een dubbelwandige glasvulling van kunststof, bijvoorbeeld acrylaat of polycarbonaat. Dubbel glas is af te raden in verband met het gewicht. Glasvullingen zijn vaak wel minder goed geïsoleerd dan andere paneelvullingen als bijvoorbeeld een sandwichvulling. Als je toch glas in je deur wilt, kun je er ook aan denken het aantal panelen met glas te beperken om wel de isolatiewaarde te verbeteren maar toch ook voldoende licht binnen te laten.

Nog veel meer mogelijkheden

Er zijn ontelbare opties in kunststof en glas. De meeste soorten beglazing zijn in meerdere kleurvariaties verkrijgbaar. Ook een afwerking in matglas (opaal) is een optie voor als je minder inkijk wilt. In sommige glas- en kunststof soorten kun je ook een zonwerende laag aanbrengen. Informeer altijd bij je leverancier voor de mogelijkheden.

Een roldeur met glas van Rolflex? Kijk op onze website voor meer informatie over deze maatwerkdeur.