Heb ik als stagiair recht op schadevergoeding na een ongeval?

667
0
Share:
Heb ik als stagiair recht op schadevergoeding na een ongeval

U bent gewond geraakt door een ongeval op uw stageplek of toen u onderweg was naar een klant. In beide situaties was u bezig met het uitvoeren van uw stagewerkzaamheden. Is uw stagebedrijf dan aansprakelijk te stellen voor uw letselschade? Wij leggen het aan u uit in dit artikel.

Ongeval tijdens uw stageperiode

U kunt helaas ook op uw stageplek gewond raken door een bedrijfsongeval, bijvoorbeeld wanneer u:

  • In een magazijn stage loopt en een doos van een van de stellingen op uw hoofd valt
  • Op een bouwterrein stage loopt en een collega u per ongeluk aanrijdt met een heftruck
  • Bij een GGZ-instelling stage loopt en op huisbezoek gaat bij een cliënt, maar onderweg de macht over het stuur verliest en tegen een boom aanrijdt

Wanneer is uw stagebedrijf dan aansprakelijk te stellen voor uw letselschade? We leggen het aan u uit aan de hand van de verschillende situaties.

De verantwoordelijkheden van iedere werkgever

We beginnen met een korte uitleg over wat de verantwoordelijkheden zijn van uw stagebedrijf. Iedere werkgever moet voor een gezonde en veilige en stageplek zorgen. Dit valt onder zijn zeer strenge zorgplicht. Uw stagebedrijf moet hiervoor onder andere:

  • Duidelijke instructies geven over uw stagewerkzaamheden
  • Toezicht houden op het naleven van deze instructies
  • Waarschuwen voor de gevaren op de stageplek
  • Eventuele werkmachines goed onderhouden en regelmatig laten controleren
  • Beschermingsmiddelen aanreiken zoals een helm of veiligheidsschoenen indien nodig

Daarnaast moet uw werkgever ook een goede verzekering afsluiten voor alle soorten ongevallen tijdens werktijd. Als u dan een ongeval krijgt tijdens uw stage, kan al uw schade worden vergoed.

De verantwoordelijkheden van iedere werkgever

 

Ongeval op de stageplek

Stel dat u een ongeluk krijgt op uw stageplek. U loopt stage in een magazijn waar de stellingen bomvol staan met verschillende dozen. U loopt langs een stelling als er plotseling een doos op uw hoofd valt. De doos was niet goed opgeborgen. Deze fout was niet opgemerkt, omdat uw werkgever geen toezicht had gehouden op de werkzaamheden. Uw stagebedrijf is dan aansprakelijk te stellen voor uw letselschade.

In principe is uw stagebedrijf vrijwel altijd aansprakelijk te stellen voor ongevallen tijdens uw stagewerkzaamheden. Zelfs als u onverhoopt met uw hand tussen een machine komt als u even niet oplet. Om dit soort fouten te voorkomen die gebeuren als u al langere tijd dezelfde taken uitvoert en op de automatische piloot begint te werken, moet uw werkgever altijd toezicht houden op alle werkzaamheden.

Ongeval door de fout van een collega

U kunt ook gewond raken, doordat een collega een fout maakt of u over het hoofd ziet. Stel dat u op een bouwterrein stage loopt en een collega op een heftruck u per ongeluk aanrijdt. Moet u dan uw collega aansprakelijk laten stellen of uw stagebedrijf?

Ook in deze situatie is uw stagebedrijf aansprakelijk te stellen voor uw letselschade. Uw werkgever is tijdens werktijd namelijk ook verantwoordelijk voor de fouten die ondergeschikten maken.

Ongeval onderweg naar een cliënt

U kunt ook gewond raken als u onderweg bent voor uw werkgever tijdens uw stagewerkzaamheden. Stel dat u bij een GGZ-instelling stage loopt en af en toe op huisbezoek gaat bij een cliënt. U bent onderweg als u plotseling de macht over het stuur verliest en tegen een boom aanrijdt. 

Zelfs in deze situatie kunt u uw stagebedrijf aansprakelijk laten stellen voor uw letselschade. U loopt namelijk meer risico op een verkeersongeluk als u voor uw stagewerkzaamheden op pad moet. Daarom is het ook voor dit soort ongevallen belangrijk dat uw werkgever een goede verzekering heeft afgesloten die uw volledige schade kan vergoeden.

Hoe schadevergoeding claimen als stagiair?

U wilt na het ongeluk schadevergoeding claimen bij uw stagebedrijf. Het is belangrijk dat u dan de volgende stappen neemt:

  1. Vraag uw collega’s of ze op een later moment voor u willen getuigen in uw letselschadezaak.
  2. Maak foto’s van de ongevalssituatie, uw verwondingen en andere schade aan uw persoonlijke eigendommen.
  3. Stel uw werkgever op de hoogte van het ongeluk.
  4. Ga direct naar het ziekenhuis of uw huisarts. De notitie die de arts in uw medisch dossier maakt, is belangrijk bewijsmateriaal in uw letselschadezaak.
  5. Houd in een logboek al uw schade bij en bewaar de bonnetjes en rekeningen die u moet betalen.

Als u door het ongeval in het ziekenhuis belandt, moet uw werkgever het ongeval melden bij de Arbeidsinspectie. Het onderzoeksrapport dat dan wordt opgesteld, is ook belangrijk bewijsmateriaal in uw letselschadezaak.

Het is heel begrijpelijk als u het lastig vindt om uw stagebedrijf aansprakelijk te stellen voor uw letselschade. U wilt geen kwaad bloed zetten, waardoor u uw stageperiode niet goed kunt afsluiten. Toch is het wel belangrijk dat u uw schade laat vergoeden. Uw werkgever is hier immers ook goed voor verzekerd. Het is wel een goed idee om hier een expert voor in te schakelen zoals een van de juristen van JBL&G. Zij hebben veel ervaring met het behandelen van dit soort letselschadezaken. Zij bieden u bovendien gratis juridische hulp, omdat de verzekeraar van uw werkgever ook deze kosten moet vergoeden. U kunt dan rustig herstellen en na uw herstelperiode uw stage met een goed gevoel afronden.