Werken in nieuwe stijl met Lean Six Sigma

459
0
Share:
Continu aan de slag met verbeteren dat is Lean Six Sigma

Met de komst van de computers werd een compleet andere manier van werken voorspeld. Maar toch bleek de praktijk weerbarstiger. Lange tijd werden de mogelijkheden niet optimaal benut, onder andere vanwege halsstarrig vasthouden aan oude patronen. Tot vier jaar geleden. De coronapandemie en de maatregelen om het coronavirus in toom te houden hebben oude werkstructuren behoorlijk door de war geschud. Werken in nieuwe stijl waarbij productiviteit belangrijker is dan aanwezigheid heeft binnen veel meer ondernemingen voet aan de grond gekregen. Hieronder lees je meer over de toegevoegde waarde van Lean Six Sigma bij werken in nieuwe stijl.

Medewerkers krijgen meer vrijheid én verantwoordelijkheid

Binnen veel ondernemingen is loslaten de grootste uitdaging als het gaat om werken in nieuwe stijl. In plaats van verwachten dat medewerkers altijd maar op locatie aanwezig zijn en altijd bereikbaar zijn, krijgen ze nu veel meer vrijheid om hun eigen werk in te richten. Niet alleen als het gaat om waar en wanneer gewerkt wordt, maar ook om de manier waarop.

Continu aan de slag met verbeteren: dat is Lean Six Sigma

En dat is precies waar Lean Six Sigma om draait. Er wordt geen opgelegd verandermanagement toegepast waarbij leidinggevenden en management de medewerkers op de vingers kijken. In plaats daarvan kijkt iedereen continu binnen zijn of haar eigen werk en op zijn of haar eigen niveau hoe verspilling tegengegaan kan worden en welke overbodige elementen in processen geëlimineerd kunnen worden. Het gestroomlijndere proces heeft allerlei voordelen, waarvan kostenreductie en een verhoogde medewerkers- en klanttevredenheid de voornaamste zijn.

Werken in nieuwe stijl met Lean Six Sigma

De belangrijkste niveaus binnen Lean Six Sigma

Onder meer bij opleidingsinstituut MKPC kun je terecht voor een ruim aanbod aan Lean Six Sigma-workshops en -opleidingen. De belangrijkste trainingsniveaus zijn de Lean Six Sigma Green Belt en de Black Belt. Medewerkers met een Lean Six Sigma Green Belt kijken binnen hun eigen werkzaamheden en taken hoe ze problemen in processen kunnen opsporen, analyseren en verminderen. Iemand met een Black Belt kan ook zelfstandig grotere verandertrajecten starten en begeleiden.

Beter inspelen op een voortdurend veranderende wereld

Veranderingen die grote of kleine impact kunnen hebben lijken elkaar steeds sneller op te volgen. Als onderneming is het belangrijk om voortdurend te kijken welke procesverbeteringen mogelijk zijn om in te springen op de veranderingen. Met het werken in nieuwe stijl wordt er minder door leidinggevenden en management gestuurd op verbeteringen, maar gaan medewerkers zelf aan de slag met het opsporen en doorvoeren van verbeterpunten. Bij de verandermanagementaanpak Lean Six Sigma draait het hierbij vooral om het bereiken van een consistente kwaliteit en schrappen van overbodige zaken.