Belastingadvies: werken nieuwe stijl fiscaal optimaliseren

425
0
Share:
Belastingadvies: werken nieuwe stijl fiscaal optimaliseren

Al een decennia of drie geleden werden door de grootscheepse adaptatie van computers en internet grote veranderingen op werkgebied verwacht. Toch bleken bestaande werkpatronen hard te doorbreken en verliep het automatiseringproces langzamer dan verwacht. De afgelopen jaren kun je echter wel spreken van een evolutie. Onder andere vanwege het thuiswerken gedurende de coronapandemie zijn veel mensen anders gaan werken, en anders tegen werk aan gaan kijken. Hoe je hierbij voordeel kunt hebben van belastingadvies? Hieronder lees je er alles over.

Anders werken….

Het hybride werken is behoorlijk ingeburgerd na de coronapandemie. Medewerkers hebben in deze nieuwe werkvormen meer vrijheid. Allereerst sturen bedrijven minder aan op aanwezigheid op een locatie zoals een kantoor, en meer op afronding van taken of het behalen van bepaalde doelen. Nu aanwezigheid minder belangrijk is, hebben medewerkers meer controle over wanneer en waar ze werken.

… en soms ook minder werken

… en soms ook minder werken

Nederland wordt wel eens omschreven als ‘kampioen deeltijdwerken’. Maar iets meer dan de helft van de werkende mensen heeft een fulltime baan. Dat heeft diverse oorzaken. Allereerst zit deeltijdwerk enigszins ingebakken in onze cultuur. De traditie dat vrouwen de zorg voor de kinderen grotendeels op zich nemen is deel van de traditie. Bovendien zijn er in ons land veel goede deeltijdbanen.

Maar er zijn nog meer oorzaken. Allereerst lijken mensen meer ‘in het nu’ te leven. In plaats van hard te werken om te kunnen genieten op latere leeftijd, nemen steeds meer mensen nu genoegen minder geld maar wel meer vrije tijd. Daarnaast is het ook zo dat het belastingstelsel in Nederland meer werken (helaas) niet altijd lonend maakt.

Het nut van fiscaal advies

Mensen met lagere inkomens, kunnen namelijk recht hebben op diverse toeslagen. Hoewel je natuurlijk geen misbruik mag maken van het systeem (of door onschuldige onjuistheid of onvolkomenheid hiervan beticht zou worden – zie de toeslagenaffaire), zou je ook een dief van je eigen portemonnee zijn als je deze niet zou aanvragen. De fiscale wet- en regelgeving is behoorlijk complex, en bovendien aan veranderingen onderhevig. Fiscaal advies inwinnen om niet te veel belasting te betalen is dus zeker aan te raden. Een fiscaal adviseur kijkt overigens zeker niet alleen naar toeslagen, maar ook onder meer naar potentiële aftrekposten die je privé maakt voor je werk (zoals een internetaansluiting thuis).

Ook bij zaken die niet direct betrekking hebben op inkomsten kan fiscaal advies goed van pas komen. Zo dient er bijvoorbeeld bij een scheiding ook van alles fiscaal geregeld te worden. En kan een erfbelastingadviseur de (fiscale) overdracht van een nalatenschap begeleiden, adviseren over de erfbelasting en voorkomen dat er te veel erfbelasting wordt betaald.