Scherm delen op je Macbook: zo werkt het

680
0
Share:
Scherm delen op je Macbook zo werkt het

Apple computers hebben de handige optie dat je je scherm kunt delen met een ander apparaat in het netwerk. Zo kun je dus het scherm delen van je Mac met anderen of juist met jezelf als je er vanaf een ander apparaat bij wilt kunnen. Wanneer je het scherm delen op je Macbook of andere Apple computer inschakelt, wordt het bureaublad van je Mac weergegeven op een ander apparaat in het netwerk. Dat biedt ook mogelijkheden om een probleem op te lossen op het apparaat van iemand anders of om met anderen samen te werken aan een project, bijvoorbeeld een presentatie of een website. De gebruiker van de andere Mac ziet namelijk niet alleen wat er op je scherm gebeurt, maar hij kan zelfs bestanden en vensters openen, verplaatsen en sluiten en apps openen. We leggen uit hoe je scherm delen op een Macbook werkt.

Scherm delen Mac via Schermdeling aanzetten

Om te beginnen met je scherm te delen met behulp van de functie Schermdeling, klik je op het Mac Apple-menu (het appeltje!). Ga vervolgens naar ‘Systeemvoorkeuren’ en klik op ‘Delen’. Is ‘Extern beheer’ ingeschakeld? Dan moet je dit eerst uitschakelen. Vervolgens schakel je het aankruisvak ‘Schermdeling’ in. Daarna kun je aangeven met wie je je beeldscherm wilt delen van je Macbook. Kies je voor ‘Alle gebruikers’, dan kunnen alle gebruikers op deze computer je schermdelen. Ben je verbonden met een netwerkaccountserver, dan kan iedereen met een account op die server je scherm delen door het invoeren van zijn of haar gebruikersnaam en wachtwoord voor het netwerk. Kies je voor ‘Alleen deze gebruikers’, dan wordt het delen van je scherm beperkt tot specifieke gebruikers. Deze kun je door te klikken op de knop met het plusteken toevoegen. Je kunt een gebruiker selecteren uit ‘Gebruikers en groepen’, waartoe alle gebruikers van je Mac behoren, met uitzondering van alleen-delengebruikers en gastgebruikers. Kies je voor het selecteren van een gebruiker in ‘Netwerkgebruikers’ of ‘Netwerkgroepen’, dan gaat het om de gebruikers en groepen met netwerkserveraccounts.

Scherm delen Mac via Schermdeling uitschakelen

Op een gegeven moment wil je natuurlijk ook weer stoppen met het delen van je scherm met andere apparaten. Klik dan opnieuw op het welbekende Mac Apple-menu, het appelsymbooltje dus. Ga vervolgens naar ‘Systeemvoorkeuren’. Daar kun je klikken op ‘Delen’. Als je op je Mac je scherm aan het delen bent, staat het aankruisvak ‘Schermdeling’ aan. Schakel dit vinkje uit en het delen van je scherm stopt.

Scherm delen via iMessage

Er is ook een andere manier om een scherm te delen met een ander apparaat, zelfs als dat apparaat op Windows of zelfs Linux draait. Dit kan via de app iMessage. De ander moet hiervoor wel ingelogd zijn op iMessage met een Apple ID. Je kunt dan toegang vragen én de bediening van diens computer overnemen. Om dit te doen, moet je de berichten-app open en een chat starten met degene met wie je je scherm wilt delen. Klik in die chat op het i-symbool rechtsboven en vervolgens op het deel-symbool, dat je kunt herkennen aan de twee overlappende vierhoeken. Als je diens scherm wilt zien, kies je voor ‘Vraag om scherm te delen’. Er wordt als de ander instemt nu ook een FaceTime Audio-gesprek gestart.

Scherm Macbook delen met tv

Er zijn twee twee manieren om je MacBook scherm te delen met een tv. Ten eerste kun je het scherm delen van je Macbook via een hdmi-ingang op je televisie. Daar heb je een hdmi-kabel voor nodig en in de meeste gevallen ook een hdmi-adapter naar usb-c of Mini Displayport, omdat de meeste MacBooks tegenwoordig geen hdmi-ingang hebben. Schakel nu op je televisie over op de hdmi-invoer waar je de kabel op aangesloten hebt, en het beeld van je laptop is ook via de televisie waar te nemen. Om ook het geluid van je MacBook af te spelen op de tv, moet je op je Mac naar ‘Systeemvoorkeuren’ gaan en vervolgens naar ‘Geluid’. Zoek het tabblad ‘Uitvoer’ en selecteer daar het tv-scherm. Een andere optie om je scherm te delen, is door het te streamen met behulp van Apple TV of een Google Chromecast. Als Apple TV correct is aangesloten, ga je op je tv naar de hdmi-ingang waarop deze is aangesloten en klik je op je MacBook beeldscherm op het Airplay icoontje (een leeg scherm met een zwart, driehoekig pijltje. Als de Apple TV op hetzelfde wifi netwerk is aangesloten als je MacBook, wordt je scherm gedeeld met de tv via streaming. Om je beeld te streamen via een Google Chromecast, ga je op je tv naar de ingang waarop deze is aangesloten. Vervolgens open je op je Mac Google Chrome. Zoek boven in het scherm naar een icoontje van drie puntjes onder elkaar en klik daarop. Er verschijnt nu een menu waarin je op ‘Cast’ kunt klikken. Selecteer je Chromecast en kies vervolgens of je enkel het openstaande tabblad, een video of audiobestand of het bureaublad wilt delen met de tv. Wil je je Macbook scherm delen met Samsung TV? Download dan de AirBeamTV Mac app voor Samsung TV op je Macbook en je kunt met behulp van de app je scherm delen.

iPhone scherm delen met Macbook

In plaats van je Macbook scherm delen met een ander apparaat, kun je ook je iPhone scherm delen met een Macbook. Download, installeer en open hiervoor het programma Reflector op je Mac. Zorg ervoor dat je Mac met hetzelfde netwerk verbonden is als je iPhone. Open op je iPhone je Control Center door het onderste gedeelte van je scherm naar boven te bewegen. Je krijgt een keuze lijst te zien waaruit je de optie ‘AirPlay’ kunt kiezen. Kies vervolgens uit de lijst met alle beschikbare apparaten die Airplay ondersteunen je MacBook. Vervolgens hoef je enkel nog synchrone weergave aan te zetten en je je iPhone scherm wordt op je Mac geprojecteerd.

Overigens kun je ook je scherm in twee delen op een Mac. Plaats hiervoor de je muisaanwijzer op de groene knop linksboven in het geopende venster op je Mac. Vervolgens kun je in het menu dat verschijnt kiezen voor ‘Plaats venster links in scherm’ of ‘Plaats venster rechts in scherm’. Vervolgens kun je aan de andere kant van het scherm op de tweede app klikken waarmee je wilt werken in een Split View weergave.