3x tips voor een vliegende start als fotograaf

307
0
Share:
3x tips voor een vliegende start als fotograaf

Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die als fotograaf aan de slag gaan. De vraag naar fotografen wordt met de jaren steeds groter. Veel mensen willen feestelijke momenten, het gezin, een bruiloft of een zwangerschap mooi vast laten leggen. Als je net als fotograaf begint kan het lastig zijn om je ideale doelgroep te vinden. Het is natuurlijk ook belangrijk om over de juiste apparatuur te beschikken vanaf het begin. Hieronder vind je een aantal tips waarmee jij een goede start als beginnend fotograaf kunt maken!

Ga voor kwalitatief apparatuur

Als fotograaf werk je natuurlijk samen met je apparatuur. De kwaliteit van je foto’s hangt grotendeels af van de kwaliteit van je apparatuur. Het is daarom erg belangrijk om over kwalitatief apparatuur te beschikken. Ga dus voor een goede camera en een bijpassende lens. Een van de merken waar je bijvoorbeeld goed terecht kunt als beginnend fotograaf is Sigma. Als je in de toekomst van plan bent om meerdere lenzen aan te schaffen, is het ook belangrijk om een camera te kopen waarbij je meerdere soorten lenzen kunt gebruiken. Bij het aanschaffen van een nieuwe camera is het dus belangrijk om goed vooruit te denken. Welke camera en lens je kiest hangt natuurlijk grotendeels af van wat voor soort foto’s je wilt kunnen schieten. Lees daarvoor hieronder verder!

Bepaal je doelgroep

Bepaal je doelgroep

Als fotograaf kun je alle kanten op. Het fotograferen van bruiloften, portretten, familiefoto’s, natuurfoto’s, sportfoto’s en ga zo maar door: alles is mogelijk! Dit geeft natuurlijk heel veel vrijheid, maar waarschijnlijk ook wat keuzestress. Je kunt namelijk niet alle soorten fotografie professioneel beoefenen. Daarom is het belangrijk om vanaf het begin al op zoek te gaan naar jouw favoriete doelgroep en niche. Op basis daarvan kun je ook beter apparatuur uitzoeken wat aansluit bij jouw fotografiestijl. Als je bijvoorbeeld graag natuurfoto’s maakt, kun je beter voor een telelens of een telezoom lens gaan. Wil je je juist meer focussen op het fotograferen van portretten? Dan kun je beter voor een portretlens gaan. Kortom, het is dus handig om van tevoren al een keuze te maken voor een doelgroep!

Zet jezelf op de kaart

Beginnende fotografen vinden het vaak lastig om aan opdrachten te komen. Je hebt waarschijnlijk nog niet zoveel bekendheid en daarom weten mensen je minder goed te vinden. Het is dan dus van belang om jezelf op de kaart te zetten en je aan de buitenwereld te laten zien. Dat kun je op verschillende manieren doen. Maak bijvoorbeeld een website waarop je je portfolio laat zien. Verder kun je ook bekendheid op doen via verschillende social mediakanalen. Of verloot bijvoorbeeld een gratis fotoshoot, waarbij mensen je website of profiel moeten delen. Er zijn genoeg manieren om als beginnende fotograaf bekendheid te verwerven.

Na het lezen van al deze tips heb je waarschijnlijk een goed idee gekregen hoe jij een goede start als fotograaf zou kunnen maken!